Fără categorie

SALARIUL MEDICULUI

.

DE CE MEDICII MERITĂ CELE MAI MARI SALARII ?

.

1. Pentru că este UNICA PROFESIE care veghează viața de la naștere, oferă posibilitatea copiilor bolnavi de a deveni adulți sănătoși, recuperează omul muncii din absolut toate domeniile de activitate, începând de la Președintele României până la ultimul om al țării.

.
2. Pentru că are cea mai mare RESPONSABILITATE: SALVAREA VIEȚII

.
3. Pentru că un medic nu are nevoie de consilieri, nu are timp să citească în cărți și coduri, nu are posibilitatea de ”recurs” la actul medical pe care îl decide și mai ales nu ”votează” (decide) în necunoștință de cauză, în timp ce are o viață de om în fața lui.

.
4. Pentru că nu i se oferă cazare și mașină de serviciu, telefon gratuit și alte privilegii pentru confort personal și financiar, deși lucrează cu cea mai valoroasă avere a omului: viața

.
5. Pentru că un medic specialist, după cele 7 ore de lucru intră în gardă până a doua zi, iar a doua zi trebuie să fie din nou la lucru. Numai că orele de garda nu au fost ore de odihnă, ci a trebuit sa stea treaz toată noaptea consultând și operând și tratând pacienții veniți în urgență.

.
6. Pentru că pentru un medic familia este întotdeauna pe locul II, locul I fiind ocupat de profesie. Medicul nu pleacă acasă și închide ușa cabinetului la ora X, și nu îl mai interesează nimic până a doua zi.  Medicul și acasă se gândește la pacienții pe care îi are, indiferent de oră, indiferent de zi sau noapte.
.

7. Pentru că un medic responsabil este funcționarul, salariatul, persoana (spuneți-i cum vreți) care depune cel mai mare EFORT: Efortul psihic și o mare participare emoțională în condiții de stres. Toate deciziile medicilor se regăsesc pe coronarele acestora!

 .

Orice om bolnav spune  ”Aș da orice numai sa fiu sănătos”.
.

Munca medicilor adevărați, în esență, este de o valoare inestimabilă dar pentru că și ei sunt oameni, societatea are obligația să le asigure o viață decentă în sensul unui confort psihic și material care să le răsplătească munca lor.
.

În actuala realitate românească este sfidător să crească salariu medicilor cu 10–50%. Acesta trebuie adus la nivelul veniturilor medicilor din Europa, deoarece munca lor se ridică la acest nivel și este recunoscută și apreciată în UE și în toată lumea competența medicilor români.

.

PS Nu sunt medic și nu lucrez în domeniul medical.

Dar sunt om și respect profesia cea mai apropiată de esența umanității – viața omului!

Standard

2 gânduri despre „SALARIUL MEDICULUI

 1. Sper ca sunt aprobate si opiniile diferite. Voi incerca, respectuos:

  1. „UNICA PROFESIE” e un termen foarte alb-negru pe un subiect foaaarte gri. Uite si altii care salveaza vieti (unii mai multe decat medicii): pompierii, politistii, echipele de interventie, operatorii de la 112, trackerul de asteroizi, seismologii, agentul de non-proliferare nucleara, lucrator social de la liniile anti-sinucidere. Si vreo alte cateva sute de oameni (cariere) care au impact vizibil. Dintre ceilalti, as zice ca o decizie economica dintr-un birou al unei multinationale, banci sau agentii guvernamentale are mai mult impact asupra sanatatii comunitatii decat un singur om care trateaza comunitatea cu cate un pacient odata. Si in fata lor, eu ca medic si restul suntem niste pioni emotivi autosuficienti. Si asta nu o sa se schimbe niciodata (si e ok).

  2. Un indiciu: iti recomand sa joci un joc de strategie in care esti responsabil sa creezi o comunitate noua. Daca prima data cand ajungi faci clinici sau spitale, o sa termini foaarte repede jocul (nu in sensul bun). Si iti garantez ca prioritizarea asta e EXACT la fel si in viata reala (si e ok).

  3. Deci toti medicii sunt deja buni? Sau toti sunt deja prosti (pt ca isi imagineaza ca nu au nevoie de carti si consilieri). Oricare din variante e falsa.

  4. Salariul si beneficiile oferite in capitalism se dau NUMAI in functie de ROI si raportul dintre cerere si oferta pe piata muncii. Spitalele au voie sa ofere beneficii medicilor in afara salariului de la stat si unele fac asta. Iar banii primiti de spital pot fi manageriati mult mai bine. Problema pleaca de la managementul local si performantele angajatilor, nu de la politicienii zgarciti.

  5. Un medic in Romania are in fct de specialitate si nivel 4-10 garzi pe luna. Si majoritatea sunt platite si dupa un nivel voluntare.

  6. Din nou, o expresie alb-negru pt o situatie foarte gri. Daca ma suna sotia pt ca e plictisita in timp ce sunt in sala sau invers: sunt chemat sa fac niste hartii in timp ce sotia mea naste, crezi ca ma gandesc de 2 ori ce aleg?

  7. Stresul e in parte si o decizie personala. Altfel insa, in alte profesii (precum controlorul de trafic aerian, atletul in competitie, militarul in misiune, pilotul militar), cred ca o ducem chiar foarte decent.

  Cea mai mare parte a finantarii sistemului sanitar provine din impozitul de sanatate de la salariu, care e de muulte ori mai mic decat in strainatate, si ca valoare absoluta si ca procent din tot. Deci ce vrei tu ar fi imposibil sau in cel mai bun caz incorect fata de toate celelalte categorii sociale din Romania. Am dat aici cateva argumente: http://bit.ly/2byljoS (vezi si primele comentarii pt cifre).

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s